Bătrânul şi Marea- romanul unui visător

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Sea

 

Pasiunea precede timpul şi moartea. Un om pasionat este ca un vulcan care erupe la fiecare mişcătură a talentului său. Marea ascunde secrete şi vietăţi. Apa este prietenă şi duşman.

Bătrânul şi marea se duelează pentru a prinde cel mai mare peşte din toate timpurile. Bătrânul pentru confirmarea faptului că este un mare pescar şi că timpul nu a trecut peste el iar marea ca să se laude cu trofeele sale marine. Santiago este un bătrân lup de mare care nu a mai prins nimic de 84 de zile, o eternitate pentru un bătrân lup de mare.  Pe lângă zilnica strădanie bătrânul era pasionat de basseball şi misterul lumii în care trăim. Când povestea despre mare se gândea la aceasta ca la o iubită, la mar, în spaniolă acest termen se referă la marea ca veşnică soţie a pescarului. El mar , la masculin, este  marea privită ca sursă de câştig. Santiago era ultimul pescar care vedea marea ca pe o logodnică nu ca pe ceva profitabil.

Plecând în a 85-a zi pe mare Santiago se va lupta zile şi nopţi pentru a prinde cel mai mare peşte văzut în viaţa lui. Va reuşi oare? Bătrâneţea îl va împiedica să obţină această confirmare supremă sau bătrânul lup de mare va fi învins de timp. Rechinii sau alte animale marine îl vor ataca sau îl vor respecta. Prinderea acestui peşte va fi confirmarea unei vieţi sau cea a morţii. Odată cu stingerea puterii de  a pescui bătrânul va muri, omul când are pentru ce să lupte trăieşte.

Bătrânul şi marea este o parabolă a bătrâneţii, un imn adus celor care îmbătrânesc frumos.  Deşi bătrân şi plin de cicatrici sufletul său este veşnic tânăr, o inimă ce bate pentru mare şi valurile ei.

Ernest Hemingway este un scriitor care  pus deasupra literaturii valorile esenţiale ale omului. În acest roman tragedia timpului şi a bătrâneţii se împletesc admirabil având ca rezultat o parabolă a timpului.

Un roman trist scris cu pasiune pentru pescuit, o scriere ce este un alter ego a marelui Hemingway un scriitor pasionat de pescuit. Hemingway în acest roman a descris uluitoarea şi trista clepsidră  a timpului. Timpul nu iartă pe nimeni, deşi în tinereţe poţi face anumite lucruri la bătrâneţe ele par supradimensionate şi cu o altă valoare. Uşurinţa de a face un lucru se schimbă odată cu timpul.

           Bâtrânul şi marea  este un roman despre tristeţea şi neputinţa bătrâneţii. În acelaşi timp este un roman despre forţa de a lupta pentru idealurile tale în orice timp şi la orice vârstă. Exemplu lui Santiago este ridicarea condiţiei umane la ceva superior demn doar de măreţia şi eternitatea mării.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *