245 de ani de la întemeierea Statelor Unite ale Americii, 4 iulie 1776-4 iulie 2021

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Apariția Statelor Unite ale Americii  a fost marcată de un complex de factori istorici și culturali. Întemeierea unei țări are ca principal vector dorința unui grup de oameni de a deveni independenți și de-ași hotărâ propriul lor destin.

Primele urme de civilizație în continentul american sunt datate cu două milenii înainte de Marile Descoperiri geografice. După călătorii repetate inițiate de vikingi și terminate cu legendara călătorie a lui Cristofor Columb dar și a altor mari navigatori, marile puteri europene au dorit să stăpânească noile teritorii.

Dominația britanică în America de Nord a început  în secolul al-XVI-lea, astfel civilizația și cultura britanică s-a impus în fața culturilor și civilizațiilor băștinașe. Oamenii care au venit în Noua Lume au venit chemați de libertate și dorința de a-și stăpâni propria soartă.

De la Colonia Pierdută – Roanoke, la vasul Mayflower la Partida de Ceai a fost un pas istoric previzibil. Oamenii doreau să-și întemeieze o Nouă Lume bazată pe valori și norme diferite de bătrânul continent.

Bazate pe o puternică moștenire iluministă dar și pe influența unor mari filosofi britanici, subliniem aici pe John Locke, noua elita de cultură anglo-saxonă, elita americană, a pust bazele unui stat modern și democratic. Un stat proclamat independent în data de 4 iulie 1776 care și-a cucerit independența după lupte și sacrificii grele.

Opera de afirmare a suveranității noului stat a fost consimțită în apariția Constituției Americane, cea mai democratică constituție din istorie. O constituție de șapte articole și douăzeci și șapte de amendamente care afirmă că drepturile și libertățile oamenilor sunt suverane și imuabile.

Istoria Statelor Unite ale Americii poate fi împărțită, în opinia noastră, în trei mari perioade. Prima perioada este cea situată între Declarația de Independență și finalul Războiului Civil American, 1776-1865. A doua perioadă este cea situată între finalul Războiului Civil American și finalul celui De-Al Doilea Război Mondial, 1865 și 1945. A treia perioada o putem situa după finalul celui de-al Doilea Război Mondial, 1945-prezent.

Prima perioadă a fost o perioadă de mari frământări și puternice confruntări interne. O perioadă în care statul american a trecut prin mai multe războaie, cel de Independență 1775-1783, cel americano-englez 1812-1815, cel americano-mexican 1846-1848 și Războiul Civil American 1861-1865. Intensitatea confruntărilor a fost definitorie pentru dorința statului american de a rezista pe scena istoriei.

A doua perioadă este cea a refacerii și consolidării puterii. După Războiul Civil Statele Unite ale Americii rămân o uniune care se va concentra pe dezvoltare economică, industrializare rapidă, diversitate culturală și o diplomație activă. Tot în acești ani războiul americano-spaniol din anul 1898 a consimțit noul statut internațional al Statelor Unite ale Americii în scena internațională.

A treia perioadă cea de la sfărșitul celei de a doua mari conflagrații până în prezent o putem denumi perioada superputerii. După victoria Aliaților, Statele Unite ale Amerii au ajutat Europa să se refacă prin intermediul Planului Marshall, au pus bazele economico-financiare ale lumii în care trăim, iar cultura americană a modelat întreaga lume. După implozia blocului comunist Statele Unite ale Americii au rămas singura superputere la nivel global. La 245 de ani de la înființarea acestora Statele Unite ale Americii rămân cel mai puternic stat din lume din punct de vedere economic, financiar, militar, diplomatic și cultural.

Ce a modelat istoria americană? De ce un stat nou înființat  a căpătat o asemenea putere și influență la nivel global? Răspunsul pe care încercăm să-l oferim aici este bazat pe cei trei piloni ai istoriei americane. Pe lângă acești piloni trebuie să subliniem și poziția geografică a Statelor Unite ale Americii.

În opinia noastră cei trei piloni fundamentali au fost destinul manifest, spiritul american și excepționalismul american. Toți acești piloni bazați pe o puternică fundație, așezarea geografică, pot explica actuala poziție a Statelor Unite ale Americii.

Statele Unite ale Americii au dovedit că pot fi în pas cu istoria iar poporul american poate înfrunta viața. Istoria Statelor Unite s-a născut cu o legendă și a terminat într-un adevăr imuabil. Cea mai mare putere cunoscută de istoria lumii și-a împlinit un drum bine stabilit și cu reguli clare. Destinul manifest a fost crezul poporului american completat cu adevărul istoric și cu realitatea geostrategică. Au simțit potențialul spațiului dintre oceane și astfel în 150 de ani au devenit cea mai mare putere. Normal că au avut parte de competitori și de puteri care doreau să oprească gloriosul drum.

Ce este spiritul unei națiuni ? Este o sumă de factori și idei care ajută la construirea unei mentalități, a unei stări de spirit, a unei voințe naționale. Spiritul american trebuie să-și găseacă sursele în giganticul New York, în America orașelor uitate și ascunse sub coline, în America porturilor, în America culturii la Boston și Philadelphia sau în America inovației Los Angeles.

Poporul  american, un creuzet unic la sfârșit de iluminism și la început de epocă modernă, și-a construit un viitor raportându-se la o divinizare a actului istoric. Tot ceea ce era întreprins  era raportat la Dumnezeu și la voința Sa. Chiar deviza In God we Trust reprezintă afirmarea unei religiozități fervente și credința unui destin unic, poate irepetabil în istorie. Așadar ce este excepționalismul american ? Este expresia voinței unui popor de-ași construi propriul drum cu instrumentele și resursele de care a dispus dar și de continuare a aceluiași drum cu resursele avute la acel  timp. Este expresia pură a devenirii întru sine a unui popor.

La 245 de ani de la întemeiere Statele Unite ale Americii rămân un simbol pentru devenirea întru sine a unui popor și pentru nașterea și dezvoltarea unei țări.

Vom încheia cu celebra dorință și profeție a președintelui George Washington.

I hope, some day or another, we shall become a storehouse and granary for the world.  – George Washington

Happy Independence Day!

Colonia pierdută de la Roanoke. Croatan inscripționat pe scoarța copacului semnifica numele unei insule din sudul Roanoke. Datarea coloniei este din august 1587
Vasul Mayflower din anul 1620 a reprezentat călătoria spre libertatea religioasă, primii pelegrini din Noua Lume.
Pelerinii de pe vasul Mayflower atingând Pământul în Noua Lume.
Partide de ceai de la Boston 16 decembrie 1773, momentul în care coloniile din America s-au
Îndepărtat de Marea Britanie. Un moment de început al luptei pentru independență
Bătălia de la Lexington și Concord prima înfruntare între americani și britanici din Războiul de Independență, 19 aprilie 1775. Războiul de Independență s-a desfășurat între 19 aprilie 1775-3 septembrie 1783.
Generalul George Washington trecând râul Delaware, traversadă care a precedat atacul de la Trenton, New Jersey, din Crăciunul anului 1776. Pictură de Emanel Gottlieb Leutze din anul 1851
Steagul Generalului George Washington în timpul Războiului de Independență 19 aprilie 1775-3 septembrie 1783.
Steagul american cusut de Betsy Ross este cunoscut în istorie ca primul steag al Statelor Unite ale Americii. Steagul a fost prezentat generalului George Washington.
Independence Hall din Philadelphia unde s-a proclamat independența Statelor Unite ale Americii 4 iulie 1776. Pictură de John Trumbull
Declarația de Independență a Statelor Unite ale Americii 4 iulie 1776.
George Washinton primul președinte al Statelor Unite ale Americii între 1789-1797.
Mount Vernon reședința primului președinte al Statelor Unite ale Americii, George Washington.
Delegații semnând Constituția Statelor Unite ale Americii, prima constituție democratică din istoria lumii, în sala Independenței din Philadelphia. Convenția Constituțională a avut loc între 25 mai – 17 septembrie 1787.
Constituția Statelor Unite ale Americii, care începe cu celebrele We the People.
Thomas Jefferson președinte al Statelor Unite ale Americii între 1801-1809. Principalul autor al Declarației de Independență dar și un mentor al lui James Madison cel care a avut cel mai mare impact în redactarea Constituției Statelor Unite ale Americii.
James Madison președinte al Statelor Unite ale Americii între 1809-1817. Este numit Părintele Constituției Americane datorită rolului principal pe care l-a avut în apariția acestui act fundamental pentru istoria Statelor Unite ale Americii.
Cea mai veche partitură a imnului Statelor Unite ale Americii. Imn născut din muzica lui John Stafford Smith din anul 1773 versurile imnului au fost scrise de poetul Francis Scott Key în 14 septembrie 1814. Imnul a fost adoptat în data de 3 martie 1931. Inspirat de steagul triumfător cu 15 stele arborat pe Fortul McHenry, Baltimore, în anul 1814.
Star Spangled Banner- Fort McHenry Baltimore, victoria americanilor, 12-15 septembrie 1814, împotriva flotei engleze a fost un moment glorios în timpul războiului americano-englez din 18 septembrie 1812- 17 februarie 1815. Această victorie a dus la consolidarea independenței noului stat creat.
Steagul Statelor Unite ale Americii între anii 1776-1861.
Destinul Manifest ( Manifest Destiny ) a fost crezul poporului american completat cu adevărul istoric și cu realitatea geostrategică. Părinții Fondatori au simțit potențialul spațiului dintre oceane imprimând o filosofie politică care a reușit ca în două secole să transforme un stat nou în cea mai mare putere a lumii.
James Monroe președinte al Statelor Unite ale Americii 1817-1825. Creatorul Doctrinei Monroe care este începutul dorinței de urmare a destinului geopolitic a Statelor Unite ale Americii.
Războiul dintre Statele Unite ale Americii și Mexic, 25 aprilie 1846-2 februarie 1848. Victoria Statelor Unite a dus la mărirea teritoriului Statelor Unite prin cedarea mexicanilor a actualelor teritorii ale Califoniei, Nevadei, Arizonei și statului Utah, vestului actualului stat Colorado, vestului actualului stat New Mexico.
Războiul dintre Statele Unite ale Americii și Mexic, 25 aprilie 1846-2 februarie 1848.
Războiul Civil American 12 aprilie 1861- 9 aprilie 1865. Cunoscut ca și Războiul dintre Nord și Sud a provocat cel mai mare număr de victime din istoria Statelor Unite ale Americii, aproximativ 800.000 de oameni. Considerat de către mulți istorici drept primul război total din istorie. După acest război Statele Unite s-au consolidat ca un stat federal unit care a început să se dezvolte.
Președintele Abraham Lincoln citind Actul de Emancipare, intrat în vigoare în data de 1 ianuarie 1863, care a reprezentat un act important pentru abolirea sclaviei.
Bătălia de la Gettysburg, 1-3 iulie 1863, cea mai mare bătălia a Războiului Civil American. A fost un punct de cotitură care a dus la victoria finală a unioniștilor.
Bătălia de la Five Forks denumită și Waterloo al Confederație, 1 aprilie 1865.
Bătălia de la Palmito Ranch, bătălia de la Dealul Palimitor, considerată ultima bătălie a Războiului Civil American, 12-13 mai 1865.
Abraham Lincoln președinte al Statelor Unite ale Americii 4 martie 1861-15 aprilie 1865. După cei mai mulți istorici a fost considerat cel mai bun președinte din istoria Statelor Unite ale Americii.
California Gold Rush sau chemarea dezvoltării națiunii. California Gold Rusha a fost un motor de dezvoltare și de evoluție a poporului american. Între 1848-1884 au avut loc aceste explorări miniere aurifere. Apogeul California Gold Rush a avut loc în jurul anului 1850.
Imagine din California Gold Rush de la o exploatare auriferă.
Legendarul Wild West sau căutarea noilor pământuri pentru dezvoltarea națiunii americane. Perioada Wild West s-a dezvoltat între Războiul Civil American și anul 1895. Wild West a devenit momentul cel mai imortalizat prin cărți, filme și documentare din istoria Statelor Unite ale Americii.
Atacul asupra vasului USS Maine care se aflat ancorat în Portul Havana, 15 februarie 1898. Momentul declanșării Războiului dintre Statele Unite ale Americii și Regatul Spaniei.

Războiu dintre Statele Unite ale Americii și Regatulu Spaniei desfășurat în perioada 21 aprilie 1898-10 decembrie 1898. Victoria categorică a Statelor Unite ale Americii a dus la ascensiunea puterii americane și predominanța influenței în Marea Caraibilor. Tratatul de la Paris a dus la câștigarea indepedenței Cubei și intrarea insulelor Guam și Puerto Rico în componența Statelor Unite ale Americii.
Războiu dintre Statele Unite ale Americii și Regatulu Spaniei desfășurat în perioada 21 aprilie 1898-10 decembrie 1898. Victoria categorică a Statelor Unite ale Americii a dus la ascensiunea puterii americane și predominanța influenței în Marea Caraibilor. Tratatul de la Paris a dus la câștigarea indepedenței Cubei și intrarea insulelor Guam și Puerto Rico în componența Statelor Unite ale Americii.
William McKinley președinte al Statelor Unite ale Americii între 1897-1901, în timpul președinției sale Statele Unite ale Americii și-au început predominanța geopolitică în Marea Caraibilor și extinderea puterii maritime.
William McKinley președinte al Statelor Unite ale Americii între 1897-1901, în timpul președinției sale Statele Unite ale Americii și-au început predominanța geopolitică în Marea Caraibilor și extinderea puterii maritime.
Imagine de la construcția celebrului pod Brooklyn, un simbol al dezvoltării economice și industriale a Statelor Unite ale Americii. Podul a fost construit între anii 1869-1883.
Imagine de la construcția celebrului pod Brooklyn, un simbol al dezvoltării economice și industriale a Statelor Unite ale Americii. Podul a fost construit între anii 1869-1883.
New York City în jurul anului 1880.
New York City în jurul anului 1880.
Thomas Alva Edison și epocala sa invenție becul electric, în ianuarie 1879. O invenție care a schimbat definitiv lumea și cursul istoriei.
Thomas Alva Edison și epocala sa invenție becul electric, în ianuarie 1879. O invenție care a schimbat definitiv lumea și cursul istoriei.
Thomas Woodrow Wilson Președinte al Statelor Unite ale Americii între 1913-1921. În timpul mandatului său Statele Unite ale Americii au participat la Primul Război Mondial dar și la elaborarea condițiilor încheiării armistițiului dar și a Tratatului de la Versailles. Președintele Wilson este cunoscut pentru programul sau cele 14 Puncte dar și pentru recunoașterea autodeterminării popoarelor.
Thomas Woodrow Wilson Președinte al Statelor Unite ale Americii între 1913-1921. În timpul mandatului său Statele Unite ale Americii au participat la Primul Război Mondial dar și la elaborarea condițiilor încheiării armistițiului dar și a Tratatului de la Versailles. Președintele Wilson este cunoscut pentru programul sau cele 14 Puncte dar și pentru recunoașterea autodeterminării popoarelor.
Marele Crah din 24 și 29 octombrie 1929, urmat de Marea Depresiune din anii august 1929- martie 1933. Statele Unite ale Americii își vor reveni în urma unui plan economic foarte bine pus la punct New Deal.
Marele Crah din 24 și 29 octombrie 1929, urmat de Marea Depresiune din anii august 1929- martie 1933. Statele Unite ale Americii își vor reveni în urma unui plan economic foarte bine pus la punct New Deal.
Președintele Franklin Delano Roosevelt, președinte ale Statelor Unite ale Americii între 1933-1945, semnând programul New Deal de refacere a economiei americane după Marea Depresiune. Unite ale Americii s-au implicat masiv.
Președintele Franklin Delano Roosevelt, președinte ale Statelor Unite ale Americii între 1933-1945, semnând programul New Deal de refacere a economiei americane după Marea Depresiune. Unite ale Americii s-au implicat masiv.
Programul New Deal a fost o serie de reforme economice pentru refacerea economiei americane, între anii 1933-1939.
Programul New Deal a fost o serie de reforme economice pentru refacerea economiei americane, între anii 1933-1939.
Președintele Franklin Delano Roosevelt, președinte ale Statelor Unite ale Americii între 1933-1945, a fost președintele Statelor Unite ale Americii în timpul celei mai mari conflagrații din istorie, Al Doilea Război Mondial. Inițial neutre Statele Unite ale Americii s-au implicat în război după Atacul din rada Portului Pearl Harbor din dimineața zilei, ora 07.55 a Hawai, de 7 decembrie 1941.
Președintele Franklin Delano Roosevelt, președinte ale Statelor Unite ale Americii între 1933-1945, a fost președintele Statelor Unite ale Americii în timpul celei mai mari conflagrații din istorie, Al Doilea Război Mondial. Inițial neutre Statele Unite ale Americii s-au implicat în război după Atacul din rada Portului Pearl Harbor din dimineața zilei, ora 07.55 a Hawai, de 7 decembrie 1941.
După Al Doilea Război Mondial s-a instalat Războiul Rece, 1946-1989. Punctul de trecere din Berlin, Charlie Check Point, este legendar pentru Cortina de Fier dintre Statele Unite ale Americii și Uniunea Sovietică. Charlie Check Point se afla pe Friedrichstraße, acest punct de trecere a fost ridicat după construirea Zidului Berlinului.
După Al Doilea Război Mondial s-a instalat Războiul Rece, 1946-1989. Punctul de trecere din Berlin, Charlie Check Point, este legendar pentru Cortina de Fier dintre Statele Unite ale Americii și Uniunea Sovietică. Charlie Check Point se afla pe Friedrichstraße, acest punct de trecere a fost ridicat după construirea Zidului Berlinului.
Charlie Check Point în prezent.
Charlie Check Point în prezent.
Criza Rachetelor din Cuba, 16 octombrie- 28 octombrie 1962, momentul de tensiune maximă între cele două superputeri Statele Unite ale Americii și Uniunea Sovietică. În San Cristóbal, Provincia Pinar del Rio, vestul Cubei, s-a observat amplasarea unor rachete nucleare sovietice.
Criza Rachetelor din Cuba, 16 octombrie- 28 octombrie 1962, momentul de tensiune maximă între cele două superputeri Statele Unite ale Americii și Uniunea Sovietică. În San Cristóbal, Provincia Pinar del Rio, vestul Cubei, s-a observat amplasarea unor rachete nucleare sovietice.
John Fitzgerald Kennedy, președinte al Statelor Unite ale Americii între 1960-1963. În timpul mandatului său s-a dezamorsat cea mai gravă criză din istoria Războiului Rece. În acele vremuri lumea a fost aproape de un război nuclear la nivel global.
John Fitzgerald Kennedy, președinte al Statelor Unite ale Americii între 1960-1963. În timpul mandatului său s-a dezamorsat cea mai gravă criză din istoria Războiului Rece. În acele vremuri lumea a fost aproape de un război nuclear la nivel global.
În data de 20 iulie 1969 primi oameni au pășit pe Lună. Astronauții americani Neil Armstrong și Edwin “Buzz” Aldrin au înfipt steagul Statelor Unite ale Americii pe suprafața Lunei. Este un pas mic pentru om un salt uriaș pentru omenire a spus astronautul Neil Armstrong. Primul pas pe suprafața Lunei a fost la ora 02.56.
În data de 20 iulie 1969 primi oameni au pășit pe Lună. Astronauții americani Neil Armstrong și Edwin “Buzz” Aldrin au înfipt steagul Statelor Unite ale Americii pe suprafața Lunei. Este un pas mic pentru om un salt uriaș pentru omenire a spus astronautul Neil Armstrong. Primul pas pe suprafața Lunei a fost la ora 02.56.
Căderea Zidului Berlinului, cădere provocată de lupta și victoria Statelor Unite ale Americii împotriva Uniunii Sovietice. O victorie care a dus la eliberarea țărilor europene de comunism.
Căderea Zidului Berlinului, cădere provocată de lupta și victoria Statelor Unite ale Americii împotriva Uniunii Sovietice. O victorie care a dus la eliberarea țărilor europene de comunism.
Președinte Ronald Reagan, președinte al Statelor Unite ale Americii între 1981-1989. În această poză este imortalizat când susținea discursul său celebru despre dărâmarea Zidului Berlinului din data de 12 iunie 1987. Prin politica sa și aplicarea Doctrinei Reagan a dus la victoria Statelor Unite ale Americii în Războiul Rece. După 1991 Statele Unite ale Americii au rămas singura superputere la nivel global.
Președinte Ronald Reagan, președinte al Statelor Unite ale Americii între 1981-1989. În această poză este imortalizat când susținea discursul său celebru despre dărâmarea Zidului Berlinului din data de 12 iunie 1987. Prin politica sa și aplicarea Doctrinei Reagan a dus la victoria Statelor Unite ale Americii în Războiul Rece. După 1991 Statele Unite ale Americii au rămas singura superputere la nivel global.
George Herbert Bush Președinte al Statelor Unite ale Americii între anii 1989-1993. În timpul președinției sale Războiul Rece s-a încheiat cu victoria categorică a Statelor Unite ale Americii. Sfârșitul războiului a marcat dominația Statelor Unite ale Americii la nivel planetar din punct de vedere politic, economic, diplomatic, militar și cultural.
George Herbert Bush Președinte al Statelor Unite ale Americii între anii 1989-1993. În timpul președinției sale Războiul Rece s-a încheiat cu victoria categorică a Statelor Unite ale Americii. Sfârșitul războiului a marcat dominația Statelor Unite ale Americii la nivel planetar din punct de vedere politic, economic, diplomatic, militar și cultural.
Atacul de la 11 septembrie 2001 este primul și singurul atac pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. Un moment de cumpănă și de transformare a Statelor Unite ale Americii. După acest atac Statele Unite ale Americii au început un război împotriva terorismului global. Scopul acestui război este crearea unei lumi mai libere și sigure pe toată planeta.
Atacul de la 11 septembrie 2001 este primul și singurul atac pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. Un moment de cumpănă și de transformare a Statelor Unite ale Americii. După acest atac Statele Unite ale Americii au început un război împotriva terorismului global. Scopul acestui război este crearea unei lumi mai libere și sigure pe toată planeta.
Ground Zero, monumentul construit în memoria victimelor atentatelor din 11 septembrie 2001. Atentate soldate cu 3000 de victime. Niciodată să nu uităm!
Ground Zero, monumentul construit în memoria victimelor atentatelor din 11 septembrie 2001. Atentate soldate cu 3000 de victime. Niciodată să nu uităm!
Joseph Robinette Biden Jr. președintele în exercițiu al Statelor Unite ale Americii. În timpul mandatului său se sărbătoresc 245 de ani de la întemeierea Statelor Unite ale Americii, 4 iulie 1776-4 iulie 2021.
Joseph Robinette Biden Jr. președintele în exercițiu al Statelor Unite ale Americii. În timpul mandatului său se sărbătoresc 245 de ani de la întemeierea Statelor Unite ale Americii, 4 iulie 1776-4 iulie 2021.
Marele Canion
Marele Canion
Cascada Niagara
Cascada Niagara
Dealul Hollywood sediul cinematografiei americane.
Dealul Hollywood sediul cinematografiei americane.
Los Angeles
Los Angeles
San Francisco
San Francisco
New York City
New York City
Statuia libertatii
Statuia libertatii
Altarul democrației. Muntele Rushmore- cei patru președinți ai Statelor Unite ale Americii sculptați în piatră. George Washington – Președinte între 1789-1797, Thomas Jefferson – Președinte între 1801-1809, Theodore Roosevelt – Președinte între 1901-1909 și Abraham Lincoln – Președinte între 1861-1865. Sculptura a fost executată între 1927-1941.
Altarul democrației. Muntele Rushmore- cei patru președinți ai Statelor Unite ale Americii sculptați în piatră. George Washington – Președinte între 1789-1797, Thomas Jefferson – Președinte între 1801-1809, Theodore Roosevelt – Președinte între 1901-1909 și Abraham Lincoln – Președinte între 1861-1865. Sculptura a fost executată între 1927-1941.
Capitoliul Statelor Unite ale Americii
Capitoliul Statelor Unite ale Americii

2 thoughts on “245 de ani de la întemeierea Statelor Unite ale Americii, 4 iulie 1776-4 iulie 2021”

    1. Alexandu Cristian

      Va multumesc pentru cuvintele frumoase.

      Dumnezeu sa binecuvanteze Romania si Statele Unite ale Americii!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *